In gesprek met Geert Nielsen
Als kind wilde ik ambulancechauffeur worden, maar uiteindelijk ben ik Werktuigbouwkunde gaan studeren aan de HTS. Ik ben rond 1985 in de IT terechtgekomen. In eerste instantie als Cobolprogrammeur, maar via IBM-opleidingen en veel Db2-cursussen ben ik vervolgens Systeemspecialist en uiteindelijk Db2 DBA geworden. Vaak ben je als DBA’er de laatste strohalm waar mensen nog terecht kunnen. Het maakt het dan ook een technische functie, waarin je zowel kunt bouwen als beheren.
Technisch en complex
Het leukst vind ik het uitzoeken van technische, complexe issues. Bijvoorbeeld de toegangspaden van de SQL-queries in (bedrijfskritische) applicaties of het implementeren van een technisch datamodel in Db2 vanuit een (Oracle) DDL van een externe leverancier, waarbij ik o.a. gebruik heb gemaakt van Universal Tablespaces en het partitioneren van objecten op basis van het gedrag van de applicatie. Ik heb hiervoor Rexx-programma’s gemaakt op basis van objectdefinities. Volg je me nog? Technisch en complex dus.
Op dit moment werk ik bij de Belastingdienst, de gegevenslaag inning, waar ik bezig ben met het maken van een vorderingendatawarehouse om verschillende grote nieuwe applicaties te voeden.
Grappig genoeg was mijn eerste klus ook bij de Belastingdienst. Sindsdien heb ik gewerkt bij de ING, KPN, de Rabobank, Centraal Beheer en CZ, en sinds 2016 weer bij de Belastingdienst. En dat alweer 15 jaar gedetacheerd via ICU! Ik ben zeker tevreden over ICU en hoe het bedrijf zich manifesteert. Zij maken het mogelijk om steeds met de nieuwste technieken te werken. De sfeer binnen ICU Is goed. Er is een open cultuur en iedereen is heel toegankelijk, Sales, HR of het Management.
Reistijd wordt werktijd
Het was fijn om tijdens de coronaperiode thuis te mogen werken. Helemaal omdat ik in Appingedam woon en mijn reistijd heb kunnen omzetten in werktijd. Nu blijft er weer meer vrije tijd over, die ik met veel plezier gebruik voor klusjes in het huis. Maar ik heb ook nog andere hobby’s hoor: ik kijk met plezier naar een goede voetbalwedstrijd of zoek het verder van huis met een leuk reisje.
IT’er van de toekomst?
Een tip voor de IT-student vandaag? De student IBM Db2 zou er verstandig aan doen om kennis op te doen hoe een computer hardware matig werkt en ook systeemmatig, dus ook kennis hebben van systeemsoftware. Verder een goeie drive hebben om problemen op te willen lossen. Zoals ik al eerder zei “vaak is een DBA’er de laatste strohalm waar mensen nog terecht kunnen”.
Deel dit bericht op LinkedIn